Isfiskeskolan – Allt om isfiske

Visst är det fantastiskt att fiske är en sport som funkar året om?

Här får du veta mer om pimpelfiske och ismete, vad de innebär och vad du ska tänka på under vinterfisket.

Pimpelfiske

Vertikalpirk

En vertikalpirk är en typ av drag som precis som namnet antyder står vertikalt i vattnet, där fisken hugger på kroken under. Det är det klassiska pimpeldraget och används utan agn.

Draget påminner om ett skeddrag och kroken har färgglada inslag för att locka till sig fisken. Genom att dunka draget i botten lockar du dit fisken genom ljudet, och sedan förförs de av dragets hoppande upp och ner i vattnet.

Mormyska

Ännu en typ av drag är mormyska, och det är en lite annan typ av pimpelfiske än med traditionella pirkar. Du har en tunnare lina och ett särskilt drag som heter mormyska. Den kommer i flera olika färger och material, och rekommendationen är att ha flera olika typer så att du kan testa dig fram vad som fungerar för stunden.

Du agnar med maggot och eftersom det inte finns något sänke sjunker mormyskan långsamt till botten istället för att dras ner av ett tungt drag. Mormyska är effektivt när du fiskar abborre, men kan även funka på andra fiskar. Istället för att sitta i ett och samma hål byter du efter några minuter ifall du inte fått napp med mormyska, så se till att ha några hål att variera mellan under tiden du fiskar.

Blänke

Ett blänke påminner om de skeddrag som används vid spinnfiske, med undantaget att man inte drar den i vattnet vid pimpelfiske. Genom att den blänker och glänser lockar den till sig fisk som äter andra fiskar.

Blänke är särskilt populärt när man fiskar ädelfisk, och brukar kallas rödingblänke eftersom den ofta används av rödingfiskare. Det funkar dock även på vanligare arter som abborre och gädda.

Balanspirk

En balanspirk sitter fäst i ena änden och när du rör den upp och ner i vattnet påminner det om en liten betesfisk. Därmed är det chans till större fisk genom att använda den. Genom att öva i klart vatten, till exempel i en hink, ser du hur draget rör sig och kan öva på att få det att se så naturligt ut som möjligt.

Även med en balanspirk bör du dunka den i botten för att locka dit fisk och sedan dra upp den så att den hänger fritt i vattnet

Blinkpirk

Sist men inte minst, blinkpirk. Det ser ut som ett rör som innehåller små blinkade lampor och sägs locka till sig fisk från långa avstånd och vara mycket effektivt. Fisken hugger inte på själva blinkpirken utan på krokar nedanför.

Blinkpirk går också kombinera med ett blänke, där blinkpirken sitter i mitten av blänket. Även blinkpirken är särskilt bra för ädelfisk, men funkar mindre bra för andra arter.

Ismete

Ismete är fiske med ett större spö än pimpelfiske, på det stora hela krävs lite mer utrustning och så används levande bete.

Du har ett särskilt ismetespö, kallat pilker. Spöet sätter du i en hållare som gör att du kan ha flera spön aktiva i vattnet på samma gång. Men eftersom du inte kan hålla ögonen på alla spön samtidigt är det viktigt med en nappindikator som både syns och hörs.

Om du ska släppa tillbaka fisken krävs det att du är alert och snabbt kan ta dig till spöet när det nappar, du vill inte att fisken skadas av att svälja kroken för långt ner i halsen.

Vill du läsa mer? Klicka här för att få massvis med information om ismete

Catch and release på vintern

Fiskar du för att äta eller bara för sysselsättningen? Här får du veta lite mer om vad som är viktigt att tänka på vid catch and release under vinterhalvåret.

Som vi fick lära oss i naturkunskapen i skolan har vatten högst densitet när det är fyra grader Celsius, vilket betyder att det på botten av en sjö alltid är fyra grader. Året om. Fisken trivs bäst i de temperaturerna, och om det är väldigt kallt och blåsigt kan fiskens ögon och hud skadas av kylan. Därför ska du inte ta upp fisken ovanför ytan om du ska släppa tillbaka den om det är väldigt kallt.

Tänk också på att ha något underlag så inte fisken läggs direkt på isen och snön, eftersom det är vasst utgör även det en risk för fiskens hud. Kom också ihåg att ha redskap för att snabbt lossa kroken ur fiskens mun så den inte ligger för länge i den kalla luften. Här kan du få mer information om isfiske.

Viktigt att tänka på vid fiske vintertid

  • Kolla alltid isen innan du går ut på den, särskilt på första isen och på våren när det börjar bli varmare.
  • Ha alltid med isdubbar och fiska aldrig ensam, genom att ha med en vän finns det någon som kan rycka in om olyckan är framme.
  • Se till att ha med ett ombyte med torra kläder för att undvika köldskador ifall du ramlar i.